Sogneaften om Ukraine

Dato Torsdag d. 23. februar 2023, kl. 19:30
Sted Taulov Kirke, Taulov Kirkevej 50, 7000 Fredericia
Sogneaften  om Ukraine

Ivar Brændgård: Ukraines skæbneår En stat sammentømret i blod eller en stat i langsom undergang

Hvorfor er Rusland og Ukraine - to broderfolk – i krig? Ukraine var der før Rusland og er den slaviske ortodoksis vugge, men gik under i 1241. Derefter en omtumlet tilværelse i århundreder, hvor Ukraine kom ind under Rusland. Landet blev selvstændig i 1991, men har været oligarkstyret indtil befolkningen fik nok og valgte komikeren Volodymir Zelenskyj til præsident. Få 1200 års historisk rids til forståelse af den forfærdelige og fastlåste situation. Hør om Hitlers og Stalins forfærdelige overgreb på ukrainerne, som nu får dem til at kæmpe desperat for ikke at blive underkuet og nedværdiget igen. Hør om den kirkelige situation, hvor halvdelen af landets befolkning går i de russisk-ortodokse kirker, styret fra Moskva, og den anden halvdel af befolkningen går i de ukrainsk-ortodokse kirker hvilket skaber intens splid. Få Ivar Brændgårds vurdering af den aktuelle situation og fremtidsudsigterne.

Ivar Brændgård har været højskoleforstander og direktør for TV Midt Vest 1988 -2016. Baggrunden for hans viden om Ukraine er, at han er uddannet ikke blot som cand.theol., men også som sprogofficer.